Svart arbeid kan gjøres hvitt

Det er ikke for sent å betale skatt for malerjobben du fikk utført i sommer.

Mange små og store vedlikeholds- og utbyggingsjobber gjøres hver sommer. Det viser seg gang på gang at selv profilerte politikere betaler for jobben uten å tenke på at det skulle være registrert som skattepliktig inntekt.

Blant disse er Oslos ordfører Fabian Stang, som i sommer betalte 42.000 kroner til en mann som malte hytten hans. Men mannen hadde ikke firma, og betalte dermed ikke skatt av pengene.

– Jeg fant ut i går at han som hadde utført arbeidet for meg, ikke var selvstendig næringsdrivende. Dermed har jeg plikt til å trekke skatt før utbetaling og betale arbeidsgiveravgift. Det har jeg gjort i dag, skrev Fabian Stang på Facebook etter at fadesen var oppdaget av Dagbladet.

Fabian Stang_DNP

Kan rydde opp

Skatten blir dermed betalt. Men var det i tide?

– Vi anbefaler alle som nylig har kjøpt en tjeneste om å tenke seg om og sjekke om det var svart eller hvitt. Dersom man er usikker, for eksempel om man var arbeidsgiver eller ikke, bør man lese på skatteetaten.no eller ringe til Skatteetaten. Det er ikke nødvendigvis for sent å gjøre det riktig, selv om du for eksempel allerede har utbetalt lønn uten å trekke skatt, sier skattedirektør Hans Christian Holte til DN.

Hovedregelen er at skatt skal trekkes som forskuddstrekk, men fristen for innbetaling for privatpersoner er i januar. Dersom den overholdes kan man ikke straffes for å ikke ha trukket skatt fortløpende.

– Loven sier at en arbeidsgiver som ikke foretar forskuddstrekk, kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder. Men dersom skatten innbetales til rett tid så kommer ikke straff til anvendelse. Hvis man kan benytte ordningen hvor innbetalings- og rapporteringsfristen er i januar, vil det dermed ikke være straffbart dersom man rapporterer og betaler innen fristen, forklarer seksjonssjef i rettsavdelingen i Skatteetaten John Alfred Sætre.