Her er LOs tips til deg som skal arbeide i julen

LO har mottatt flere tips om lovbrudd i forbindelse med julehandelen. Over hele landet gjennomfører nå LO stikkprøver i bedrifter og butikker, for å undersøke om unge arbeidstakere blir utnyttet.

Ikke alle som NRK møter hos bedrifter i Bodø har satt seg like godt inn i avtalene som er gjort ved egen arbeidsplass.
– Jeg er nok ikke hundre prosent klar over om arbeidsplassen har tariffavtale, medgir Bjørn Skjærstad hos Melkebaren i Bodø (bildet). Og han er ikke alene. FOTO: Amanda Rørmark Åsberg. REDIGERING: Benjamin Fredriksen.
 
– Tariffavtale? Nei, jeg er ikke helt sikker. Hva vil det si, egentlig?
 
 

 

LOs patruljer her i landet avdekker feil ved 20 prosent av de bedriftene de besøker. Derfor starter de med julepatruljering flere steder i landet.

– Behovet for slik kontroll er stort. Bare i dag har Los julepatrulje i Bodø fått inn flere tips vi vil undersøke. Nå i desember har mange butikker og kjøpesenter utvidet åpningstider og nattåpent i forbindelse med julehandelen. Derfor har LO i år en egen julepatrulje, sier Jarl-Håkon Olsen fra LOs julepatrulje i Bodø.

LO bruker hver sommer å arrangere sommerpatrulje. Og erfaringene viser at det er en andel unge arbeidstakere som blir utnyttet. Derfor setter vi inn dette tiltaket for å forsøke motvirke utnyttelsene.

Besøkte 6000 bedrifter

Ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen, også han ansatt i LO, forteller at selv om slike julepatruljer ikke er en sentral satsing, gjennomfører distriktskontorer over hele landet slike patruljer nå i førjulstiden.

– Spesielt i fylker med alpinsentre, hvor det om vinteren er mange sesongarbeidere og ekstrahjelper, gjennomføres slike patruljer, sier Pedersen.

Han sier ungdom må være spesielt oppmerksom på lønnstillegg i forbindelse med høytidsdagene.

– Du bør man lese over kontrakten, og ikke skrive under på noe man ikke kjenner innholdet av. I kontrakten skal det blant stå hva man kan forvente seg av arbeidsgiver, så vel som av deg som arbeidstaker, sier han.

Kjøpesenter - julehandel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julen er den travleste tiden for handelsnæringa, og mange butikker ansetter derfor ekstrahjelper. Men også i jula har arbeidstakere krav på kontrakt – blant annet.

FOTO: SARA JOHANNESSEN / SCANPIX

Deler ut kontrakter

Tilbake i Bodø forteller Olsen om ansatte som trekkes i lønn hvis det er minus i kassa, ungdom som ikke får lønn under opplæring eller ingen opplæring overhodet, samt seksuell trakassering – for å nevne noe.

– Hvis det er feil eller mangel på arbeidskontrakt tar vi det bare der. Vi går med forskjellige standard kontrakter, som vi kan gi til bedriften ved ønske.

– Men hvis det er mer alvorlige forhold, som seksuell trakassering eller svart arbeid, så tilkalles enten Arbeidstilsynet eller politiet, avslutter Olsen.

Virke: – Må ikke krisemaksimere

Inger Lise Blyverket i Virke, som organsiserer handelsbransjen, sier organisasjonen jobber hver dag med å informere sine medlemsbedrifter og sørge for at de vet hvilke regler som gjelder.

– LOs sommerpatrulje viste at 94 prosent av arbieidsgiverne de undersøkte hadde arbeidskontrakt for sine ansatte. Det er viktig at vi ikke krisemaksimerer eller lager et elendighetsbilde av forholdene i norsk arbeidsliv. De aller fleste er opptatt av å følge de lover og regler som gjelder.